Над 50 000 деца ще получат безплатен стоматологичен преглед

13:00, 30 сеп 18 25 1688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През октомври над 50 000 деца в цялата страна ще получат талони за безплатен стоматологичен преглед. Безплатните прегледи ще се провеждат в повече от 250 стоматологични кабинета, в които работят близо 400 зъболекари. Това ще стане в рамките на кампанията за устна хигиена „Веселите зъбки“, която се организира за шеста поредна година от Сдружението на българските зъболекари (СБЗ) и веригата за търговия с дрогериr DM.

Целта на инициативата е да помогне на родителите да се погрижат за здравето на зъбите на своите деца и да образова хората за ползата от правилна устна хигиена още от най-ранна възраст, с появата на първото млечно зъбче. Това е много важно, тъй като според статистиката на СБЗ, България е на едно от първите места в ЕС по заболявания на зъбите при децата. Според последните проучвания, 71% от децата на възраст 5-6 години и 79% от 12-годишните имат поне един кариес.

Д-р Анатолий Кънев, председател на СБЗ, заяви, че много родители напълно игнорират грижата за млечните зъбки, тъй като разчитат, че след смяната им с постоянни, няма да има проблеми. „Това е дълбоко невярно. Грижата за зъбите трябва да започне преди детето да навърши една година и е добре отрано да има изградени навици да посещава зъболекар. Така могат да бъдат избегнати редица здравословни проблеми. Все пак зъбките не са изолирани от тялото и едно възпаление, ако не е лекувано навреме, може да доведе до усложнения с ушите, гърлото или други органи“, допълва д-р Кънев.

Раздаването на талоните за безплатен стоматологичен преглед ще започне на 4 октомври в 25 града в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама