КЕВР става последна инстанция за енергийни сделки с приетия Закон за енергетиката

11:36, 26 сеп 18 / Общество 25 555 Topnovini

Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) ще бъде последна инстанция за сделки с дялове на дружества, осъществяващи пренос и разпределение на електрическа енергия и газ. Това решиха депутатите при окончателното приемане на промени в Закона за енергетиката. От ДПС се обявиха против промените.

Според Рамадан Аталай това е намеса на държавата в частно-правни отношения: „Няма как да подкрепим поредното закононарушение. Става въпрос, че КЕВР, при намесата си при 20% продажба на част от акциите, вече няма да се изисква да бъде само за онези предприятия, които нарушават националната сигурност“, предаде БНР.

Делян Добрев от ГЕРБ защити промените с аргумента, че Комисията не получава ново правомощие, а само се уточнява вече съществуващо: „За да не се лутат регулаторните органи в България кой след кой трябва да се произнесе и всеки да чака другия да се произнесе преди него, ние тука казваме, че КЕВР се произнася последна".

Красимир Янков от БСП подкрепи аргументите на ГЕРБ: „Ние, като парламентарна група, знаете, че уличихме, на база съмнения, нередности и заплаха за сигурността на тази енергийна система по електроразпределителното дружество ЧЕЗ. И смятаме, че държавата трябва да покаже силата да защити гражданите“.

Според Данаил Кирилов обаче намесването на конкретна фирма заплашва институционалната сигурност и ощетява държавния интерес: „Кои сте вие и кои сте уличили? Защо провокирате ЧЕЗ да търсят и да предявяват всякакви права по отношение на българския си партньор досега?“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!