Хасан Адемов: Трябват 155 млн. лв, за да няма таван за всички пенсии

10:00, 26 сеп 18 / Политика 25 1614 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По закон таванът на пенсиите пада от 1 януари 2019 г., а за отпуснатите през 2018 г. пенсии се предвижда преизчисляване по ново съотношение - 40% от максималния осигурителен доход или 1040 лв. Това обясни д-р Хасан Адемов – председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС, депутат от ПГ на ДПС, пред БНТ.

"Има внесена петиция до председателя на НС Цвета Караянчева, в която са събрани подписи с искане за отпадане на тавана не само за новоотпуснати пенсии, а за всички с ограничен размер, те са около 65 000, по информация на НОИ. За да се случи това, са необходими допълнителни 155 млн. лв.", каза Хасан Адемов.

Проблемът не е във финансовия ресурс, а че хората с ограничен таван на пенсиите се чувстват дискриминирани. Трябва да проведем една дискусия и да дадем публичност на техните искания, за да може да се вземе решение, допълни Адемов.

Той обясни още, че до 1997 г. на практика не е съществувал регистър на осигурените лица и тъкмо затова таванът през 2019 г. трябва да отпадне, защото е ясно, че има пряка връзка между осигуряването и размера на пенсиите.

Днес приключва публичното обсъждане на Закона за хората с увреждания. Предстои заседание на социалната комисия, за да се разгледат внесените законопроектите, каза още Адемов.

"Майките на деца с увреждания очакват този въпрос да бъде решен по възможно най-бързия начин. Не са доволни от темпоритъма, с който върви приемането на тези закони. Аз съм убеден, че до края на годината това ще се случи. Дали ще има нови протести на майките зависи от това в какъв вид законите ще излязат от НС след второ четене", коментира още Адемов.

Адемов коментира и проблема с липсата на медицинска помощ за деца, болни от диабет в детските и градини и училищата. "Човешки ресурси - трябва да се помисли за този фактор. Това е проблем номер едно, той е проблем на обществото като цяло и може да бъде решен с общите усилия на всички ведомства и институции, които са ангажирани", допълни експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама