Поетапно възстановяват работата в трите фабрики на Миню Стайков

16:02, 25 сеп 18 25 1351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Започна поетапното възстановяване на дейността в трите фабрики за спиртни напитки, собственост на арестувания собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков. От Агенция "Митници" са премахнали пломбите на двата запечатани данъчни склада.

Все още запечатани остават инсталацията и кранът, за които има съмнения, че оттам може да се е източвал нелегално етилов алкохол, каза административният директор на фирмата Йовко Йовков: "Той не работи. Той стои затворен, защото при отварянето му, както много пъти казах, има опасност, ако не сработи системата за безопасност на инсталацията, да се получи взрив, ако този кран се отвори, се намаля херметичността и системата не може да работи и т.н., и т.н.. Този кран е съществувал, но не се е отварял по време на работа. Това искам да кажа", предаде БНР.

Възстановяването на производството е бавен процес, каза още Йовков: "Производството на дестилации ще започне от утре вечер някъде, а производството на спирт ще отнеме повече време. Нормалното производство на спирт ще започне след около 10-15 дена, защото там щетите са по-големи".

Въпреки, че митническият екип си е тръгнал, напрежението остава, заявиха още от ръководството на "Винпром Карнобат":

"Натискът ще продължи под една или друга форма, бъдете сигурни. В скоро време отново ще бъдем посетени от митница, жандармерия и така нататък".

Ако обвиненията за незаконно отклоняване на алкохол от „Винпорм-Карнобат”, може да се стигне до отнемане на лиценз, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той е категоричен, че Агенция „Митници” си върши добре работата по случая:

“Има някои основателни предположения, че в един от данъчните складове, има създадени предпоставки за отклоняване на акцизна стока преди нейното измерване, което създава предпоставки за нейното недеклариране. Оттам избягване на плащане на акциз и ДДС. С оглед на дебита на тръбата може да се направи предположение, че през нея за кратко време могат да минат много големи количества. Всичко това са хипотези, но когато те са свързани с отклоняване и облагане с данъци, говорим за наказателен процес“, каза Горанов

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама