Тръмп и южнокорейският му колега подписаха споразумение за свободна търговия

08:30, 25 сеп 18 / Свят 25 1109 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентите на САЩ и на Южна Корея Доналд Тръмп и Мун Дже Ин подписаха актуализация на търговско споразумение за свободна търговия между двете страни.

Церемонията се проведе в Ню Йорк, където двамата лидери участват в Общото събрание на ООН. Документът се очаква да създаде нови възможности за износ на американски стоки в Южна Корея, както и по-стабилни условия за бизнес.

Тръмп нарече споразумението "много голяма сделка" и каза, че то внася значителни подобрения, които ще намалят търговския дефицит между двете страни и ще създадат нови възможности за износ на американски стоки в Южна Корея, предаде БТА. Тръмп заяви, че американски автомобили, фармацевтични продукти и селскостопански продукти ще получат по-добър достъп до корейските пазари.

Мун от своя страна изтъкна, че компании от двете страни ще могат да правят бизнес при по-стабилни условия. Южнокорейският лидер каза още, че се надява, че ревизираното споразумение със САЩ ще помогне за укрепване на сътрудничеството и в други сфери.

Първоначалният вариант на двустранното споразумение за свободна търговия бе подписано през април 2007 г. и влезе в сила през март 2012 г., но Тръмп нееднократно го критикуваше по време на предизборната си кампания. Той го определи като нечестно и неизгодно за Америка и каза, че заради него страната се лишава от 100 000 работни места. След избирането на Тръмп двете страни започнаха преговори за преразглеждането му.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама