Онлайн платформа ще помага на жени, станали жертви на насилие

13:10, 24 сеп 18 25 1160 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Онлайн платформата EMPROVE ще помага на жени - жертви на насилие. Тя беше представена в понеделник на кръгла маса в Дома на Европа с участието на еврокомисаря за цифровата икономика и за цифровото общество Мария Габриел, която подкрепи инициативата.

„Новите технологии могат да позволят на жертвите да не мълчат, но в началото, докато се осмелят, това да става онлайн. Сигурна съм, че тази платформа ще даде кураж на много жени да направят първата стъпка, която понякога отнема години”, коментира Мария Габриел, цитирана от БТА.

Една от всеки три жени в ЕС е била обект на физическо или сексуално насилие или и двете. В половината от тези случаи съпругът или приятелят е бил този, който е насилвал, посочи още еврокомисарят. Две трети от жертвите на насилие от партньори не сигнализират за това.

„Страшното е, че е голям броят на убитите жени вследствие на насилие”, коментира Габриел. И отбеляза, че близо 225 млрд. евро годишно са публичните разходи за отговор на насилието и пропуснатите ползи.

Достъпът до онлайн платформатa EMPROVE се открива официално в понеделник. Тя е направена така, че да бъде лесна за намиране, с лесен достъп, откриваема навсякъде 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата, обясниха създателите й от CATRO Bulgaria.

На платформата жените се обучават в "мисии", при които събират точки и в същото време повишават своята самоосъзнатост и овластяване. Чрез EMPROVE те могат да се свържат с други жени със сходна съдба, както и с ментори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама