Хонког забрани партия, призоваваща към независимост

14:30, 24 сеп 18 / Свят 25 1189 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Властите в Хонког в понеделник забраниха новата Националистическа партия, която открито призоваваше за независимост, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Решението е взето от Джон Ли, секретар по въпросите на сигурността на този специален административен район на Народна република Китай.

"Постановявам забрана за дейността на Националистическата партия на Хонког", цитира заявлението на министъра телевизия RTHK.

Това е първият случай, когато властите забраняват дейността на политическа организация в Хонконг, където, за разлика от останалата част на Китай, съществуват опозиционни партии.

Решението на секретаря по сигурността е мотивирано от "интересите на националната сигурност".

Преди месец скандалноизвестният основател на въпросната радикална партия, 27-годишният Анди Чен, предизвика скандал в местния Клуб на чуждестранните журналисти, като открито заяви, че се стреми към независимост на Хонког от Китай.

Правителството решително осъди подобни изявления и остро разкритикува Клуба, че е предоставил поле за изява на подобни позиции.

Според редица наблюдатели Пекин е обезпокоен от активизацията на движението за локализъм в автономния Хонконг. То се зароди в резултат на масовите протести през есента на 2014 година и се обявява за самоопределение на територията.

Бившият британски анклав се върна под управлението на Китай на 1 юли 1997 година, когато беше възприета формулата "една страна — две системи", съгласно която през следващите 50 година Хонконг ще запази своя особен административен статут, широка автономия и множество демократични права и свободи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама