Кои подправки са вредни за здравето

16:00, 30 сеп 18 25 1873 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трудно е да си представим кухнята без подправки. Те дават огромни възможности за кулинарни експерименти пред нас, като можем да приготвяме ястията със специален и уникален вкус.

Но животът е подреден по такъв начин, че не всичко вкусно е полезно. Известният средновековен алхимик и лекар Парацелз казал: "Всичко е отрова и всичко - лекарство, и двете се определят от дозата ."

Учените посочват ​​най-опасните подправки, които се намират във всяка кухня. За да не повредите здравето си, винаги внимателно коригирайте дозировката, така вашите вкусни ястия също ще бъдат полезни.

Сол
В началото на списъка на вредните подправки, лекарите поставят солта. Натриевият хлорид, както потвърждават резултатите от множество проучвания, е способен да предизвика заболявания на бъбреците и свиване на кръвоносните съдове. За да се намали токсичността на излишната сол, когато влезе в тялото, бъбреците трябва да работят с пренаситен разтвор. Намаляването на концентрацията на разтвора може да се консумира с допълнителни количества течност. И това, предупреждават лекарите, води до повишено кръвно налягане и увеличава риска от инфаркти и инсулти.

Захар
Прекомерната консумация на захар води до проблеми със зъбите, затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Специалната коварност на захарта е, че тя е скрита в много продукти. Например в етикета за колбасите пише: свинско, говеждо месо, яйца, сол, мляко на прах, захар ... Спрете. Захар? Същото може да се намери на етикетите на кисело мляко, сосове, разнообразни консерви и дори херинга. Всеки ден ядем всички тези храни и не подозираме, че надвишаваме безопасното потребление на захар.

Майонеза
В допълнение към солта и захарта яйчните жълтъци задължително се включват в майонезата, които не преминават през основната пастьоризация, което означава, че те излагат потребителя на риск от получаване на салмонела. В допълнение, една супена лъжица майонеза съдържа около 15% от дневната масленост.

Соев сос
В една лъжица сос се съдържа около 880 mg сол (малко по-малко от половината от дневната доза). В допълнение, соевият сос се прави от ферментирала соева паста, давайки му до 2% алкохол, което всъщност го прави слаб ликьор.

Канела и индийско орехче
Използват се при печени десерти. Но и двете подправки при предозиране стават опасни, злоупотребата с тях може да доведе до конвулсии и дори по-сериозни последици.

Розмарин
Вероятно много хора са чували, че тази подправка има подмладяващи свойства. Но не можете да използвате розмарин по време на бременност. Също така, розмаринът има диуретичен ефект и оказва сериозно натоварване върху бъбреците. Не трябва да го използват и хора с хипертония, тъй като повишава кръвното налягане.

Карамфил
Често се добавя към месни и рибни ястия и сладкиши. Но малко хора знаят, че карамфилът причинява остра сънливост и е успокояващо.

Градински чай
На латински, името градински чай дори звучи като здраве. Обаче маслото от градински чай съдържа монотерпин (туйон) вещество, което е активен токсин. Предозирането с градински чай може да доведе до тахикардия, припадъци или халюцинации.

Освен това трябва да се има предвид, че някои подправки изобщо не съвпадат. Например, босилекът е по-добре да не се смесва с други подправки, с изключение на чесън, а кимион се комбинира само с анасон, копър и пипер, пише puls.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама