Fitch понижи прогнозите за глобалния икономически растеж

15:25, 21 сеп 18 / Икономика 25 1342 Шрифт:
Topnovini

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха Fitch да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019 година, посочи водещата кредитната агенция при представяне на своя последен анализ "Световни икономически перспективи".

"Търговската война сега е реалност", отбеляза главният икономист на Fitch Брайън Култън. "Наскоро обявеното въвеждане на американски мита върху вноса от Китай на допълнителни стоки за 200 млрд. щатски долара ще окаже съществено влияние върху глобалния икономически растеж", посочи той и добави: "Има увеличаване на рисковете за по-слаб от нашите очаквания световен икономически растеж, въпреки че предложените от САЩ мита са в размер на 10% вместо първоначално планираните 25 на сто".

С оглед на това агенция Fitch вече очаква растеж на БВП на Китай от 6,1% през 2019-а година вместо експанзия с 6,3% и по-слаб растеж на световната икономика от 3,1% спрямо предходна оценка от 3,2 на сто.

Независимо от низходящите прогнозни корекции, перспективите за растеж в близко бъдеще остават силни, като Fitch все още очаква увеличение на световния БВП с 3,3% през настоящата година след растеж с 3,2% през 2017-а година, което е доста над историческото дългосрочно осреднено ниво от 2,6% годишно (след 1990-а година).

Кредитната агенция обаче отбеляза, че настоящият икономически растеж става все по-малко балансиран и по-малко синхронизиран. Съвкупното търсене се ускорява най-бързо в икономиката с най-малък свободен капацитет, а именно САЩ. Това засилва различията по отношение на провежданите парични и лихвени политики и увеличава волатилността на валутните курсове.

На фона на очакваната промяна в посока към глобално затягане на паричната политика през следващата година, нарастващите разходи за финансиране в щатски долари вероятно ще продължават да предизвикат натиск върху кредитополучателите на световните дългови пазари, като се има предвид огромната роля на долара в международното финансиране. Това ще доведе до негативно влияние върху растежа на развиващите се и нововъзникващи пазари (ЕМ), което мотивира агенция Fitch да направи низходяща ревизия и на прогнозите си за растежа на тези икономики (до 5,2% от 5,3% за 2018-а и до 4,8% от 5,1% за 2019-а година).

Според кредитната агенция, една от причините за различията в растежните перспективи е фискалната политика, която е агресивно експанзионистична в САЩ, но много по-близо до неутралната в еврозоната. С оглед на това Fitch повиши слабо прогнозата си за растежа на БВП на САЩ за 2018-а до 2,9% (от 2,8%). В същото време обаче става все по-ясно, че растежът в еврозоната е достигнал най-високата си стойност и с оглед на това "Фич" понижи оценката си за БВП на региона на единната валута за настоящата година до 2,0% от предишна оценка за експанзия с 2,3 на сто.

Очакваното забавяне на глобалния икономически растеж през 2019-а година ще бъде придружено от важен преходен период за глобалната парична и лихвена политика, като агенция "Фич" прогнозира общият размер на закупените активи по програмите за "количествени улеснения" на четирите водещи централни банки (Фед, ЕЦБ, АЦБ и ЯЦБ) да намалее догодина.

В същото време кредитната агенция очаква, че Федералният резерв ще повиши още на два пъти основната си лихва до края на 2018 година и още на три пъти през 2019 година.

Коментирайки заплахата на САЩ за въвеждане на високи мита за вноса на автомобили, която за сега обаче е само на думи, Fitch посочи, че това би поставило под въпрос преговорите за NAFTA и вероятно ще доведе до агресивни ответни мерки от страна на Канада, Мексико и Европейския съюз.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама