Четирима са обвиняеми за обира в Роженския манастир

10:35, 21 сеп 18 / Крими 25 638 Topnovini
1

Четирима са привлечени като обвиняеми за опита за обир в Роженския манастир на 18 септември. Двама от тях са непълнолетни, на 16 и 17 години, от село Яворница, съобщи прокурор Весела Стоилова, говорител на Окръжната прокуратура в Благоевград.

Срещу тях са повдигнати обвинения за грабеж и кражба, както и унищожаване на 16 охранителни камери в манастира. Срещу един от тях е повдигнато и обвинение за притежаване на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. При претърсване в дома му е намерен газов пистолет, преработен в боен. Четиримата са задържани за 72 часа.

Днес в Районния съд в Сандански ще се гледа мярката за неотклонение на четиримата, като наблюдаващият прокурор ще иска налагането на най-тежката мярка задържане под стража.

След опита за грабеж в манастира бяха задържани още три лица за 24 часа. Възможно е по време на досъдебното производство да бъдат привлечени като обвиняеми и други, съпричастни към деянието, допълни прокурор Стоилова.

Тя поясни, че от първоначално задържаните по закона за МВР хора има освободени, тъй като не са били събрани достатъчно доказателства.

Единият от пълнолетните задържани от дълги години живее в Кипър, като в последния месец е бил у нас и основно се е движил в района на село Яворница, където е бил на гости на свои познати. "Четвъртият обвиняем е от град Сандански, действащ адвокат от Адвокатска колегия - Благоевград", каза Стоилова.

"По оперативна информация в Роженския манастир те са търсили съкровище. По една от легендите там има съкровище, скрито през 1901-ва година", заяви Весела Стоилова. На този етап не са открити доказателства задържаните да са взели нещо от манастира и поради тази причина им е повдигнато обвинение за грабеж на мобилен телефон и на 16 видеокамери.

На въпрос може ли да се говори за тартор на групата и кой е той: "На този етап предполагаме и информацията, която установяваме чрез способите на НПК, е евентуално адвокатът от Адвокатска колегия-Благоевград, който е един от обвиняемите, най-вероятно е организирал лицата, за да извършат това престъпление", каза тя.

От прокуратурата обясниха, че четиримата досега не са осъждани и за пръв път имат такава криминална промяна. На този етап няма доказателства в случая да става въпрос за организирана престъпна група. На записите от камерите от грабежа се виждат четирима души, като единият от тях, след като забелязва, че има камери, си поставя маска на лицето, като от думите на говорителката на прокуратурата се разбра, че това е адвокатът.

След като си тръгват от мястото на престъплението, те вземат 16 камери, като според Стоилова вероятно са мислели, че по този начин ще заличат възможността да бъдат установени. Те не са знаели, че всъщност устройството, на което се съхраняват записите от видеонаблюдението, са се намирали на друго място - в жилищно помещение, ползвано от служители на манастира.

„Не е чак толкова голяма щетата по отношение на сградата, така че съвсем лесно може да се поправи”, каза игуменът на Роженския манастир архимандрит Епифаний.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани