Захариева е в Монреал за среща на жените министри на външните работи

11:00, 21 сеп 18 / Политика 25 1353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище "Пиер Трюдо" в Монреал, съобщи пресцентърът на МВнР.

В Канада тя ще участва в първата по рода си Среща на жените министри на външните работи. Форматът се провежда под патронажа на министърката на външните работи на Канада Кристия Фриланд и на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини.

"Канада и ЕС вярват, че среща на жените външни министри, посветена на ключови външнополитически теми и парещи предизвикателства, ще изпрати по цял свят силен сигнал за лидерските умения на жените и ще открои още веднъж колко е важно във всички нива на взимане на решения да участват жени", се казва в поканата до министър Захариева, подписана от Кристия Фриланд и Федерика Могерини.

След края на форума Екатерина Захариева ще участва в отбелязването на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, което ще събере българската общност в Монреал в храма "Свети Иван Рилски". В страната живеят постоянно около 75 000 български граждани.

След премахването от канадска страна на 1 декември 2017 г. на визовите ограничения за краткосрочно пребиваване, се отбелязва ръст в пътуванията на българи до северноамериканската страна. За първите шест месеца на 2018 г. 6,9% повече българи са пътували до Канада в сравнение със същия период на 2017 г., а 19,9 на сто повече канадци са посетили страната ни.

През 2017 г. стокообменът се равнява на 115,6 млн. щатски долара, което е с 7,2 на сто повече от предходната година. Предварителните данни за първата половина на 2018 г. сочат ръст с 42,3% в стокообмена, като през периода износът ни за Канада нараства с 41,5 процента на годишна база.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама