Райна Кабаиванска е първият гост в студиото на "Извън игата"

11:00, 29 сеп 18 25 4506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Извън играта“ се завръща в ефира на БНТ1 на тази събота от 18:00 ч. Гост на водещата Люба Пашова в първото издание за петия сезон на предаването е един от най-великите оперни артисти на нашето време - Райна Кабаиванска.

Интервюто за „Извън играта“ е от малкото участия на Кабаиванска в телевизионно студио. То ще бъде излъчено в телевизионния ефир в деня на традиционния галаконцерт, с които ще приключи XVIII-тия Международен майсторски клас на оперната прима у нас.

Пред камерата на Българската национална телевизия Райна Кабаиванска разкрива любопитни подробности от личния си свят и разказва за професионалния си път. Зрителите ще видят откровен разговор за любовта, за семейството, за изкуството и за самотата в него, за превъплъщенията ѝ и за неизиграните роли на световната сцена.

Кабаиванска среща голямата си любов, когато е на 35 години. Съдбоносна за срещата с бъдещия ѝ съпруг Франко Гуандалини се оказва операта „Франческа Де Римини“, в която тя пее под негова режисура. Една „греховна“ целувка на сцената завършва със брак в Модена. Дъщеря им Франческа носи името на операта, която ги събира. Самата тя не тръгва по професионалния път на именитата си майка, а прави успешна кариера в сферата на археологията. В студиото на „Извън играта“ Райна Кабаиванска ще сподели своите емоции от новата си роля в живота - тази на баба на две внучки - Джовани и Чечилия, кръстена на името на покровителката на музиката.

Още с дебюта си през 1961 г. в Миланската скала РК покорява световната оперна сцена. Тя е изиграла всички големи роли за сопрано, като емблематични остават нейните превъплъщенията в Адриана Лекуврьор, Франческа да Римини и Манон Леско, Тоска и Мадам Бътерфлай, които изпълнява в повече от 400 спектакъла. Кабаиванска записва участия в афишите на всички престижни оперни театри и концертни зали по света. Сценични партньори са ѝ били няколко поколения велики тенори – Пласидо Доминго, Хосе Карерас Франко Корели, Марио дел Монако, Джон Викерс, Карло Бергонци, Алфредо Краус, Лучано Павароти, Мария Калас.

Талантът на Райна Кабаиванска е отличен с редица награди, сред които орден Стара планина” за изключителен принос в областта на изкуството. Кавалер e на Големия кръст на ордена на Италианската Република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството. През 2011 г. получава най-високата степен Командор на Ордена за изкуство и литература на Френската Република. През 2013 г. Райна Кабаиванска е удостоена с „Оскар” за кариера в оперното изкуство.

Своя първи майсторски клас в у нас Кабаиванска прави през 2001 г. в Нов български университет. Той е част от мрежа от музикални академии, театри и университети в Италия, Испания, Франция, Швеция, Русия и Япония, в търсене на нови таланти за оперното изкуство и представянето им на международната сцена.

Година по-късно – през 2002 - създава и дарителски фонд за национални и международни стипендии на млади оперни певци. През 2010 г. под егидата на НБУ, в София стартира и проектът „Райна Кабаиванска представя свои студенти на световната оперна сцена“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама