Американските ВВС със сериозни технически проблеми и недостиг на кадри

21:00, 20 сеп 18 / Свят 25 944 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военновъздушните сили на САЩ не отговарят на изискванията на евентуални бъдещи конфликти заради претовареност на задачите, технически проблеми и недостиг на подготвени кадри. Това съобщава американското авторитетно издание The National Interest, като се позовава на анализи на изследователския център RAND и Сметната палата на САЩ, пише news.bg.

Отбелязва се, че данните от изследванията чертаят "мрачна картина" за състоянието на американската бойна авиация. Специалистите са проучили възможностите на ВВС на САЩ в четири възможни конфликта на бъдещето: нова Студена война с Русия или Китай с големи и малки регионални конфликти, при операции за налагане на мир по света с въвеждането на забранени за полети зона, а също така и в кампании за борба с различни бунтовници.

Анализаторите, опирайки се на данни от предишни операции на американските ВВС, са оценили техните възможности в осем различни задачи, включително завоюването на превъзходство във въздуха, нанасяне на въздушни удари и транспортни полети.

Според изчисленията на RAND, практически в никой от сценариите американската бойна авиация не би могла да постигне 100-процентов успех, отбелязва изданието. Тъй че, в случай на продължителен регионален конфликт, процентът на успешни въздушни нападения и въздушни удари ще бъде само съответно 62 и 65 процента.

Както изтъкват анализаторите, сценарият с най-малка вероятност за директно бойно стълкновение се оказва най-проблематичен за ВВС на САЩ. По такъв начин, в операции за налагане на мир американската бойна авиация ще бъде в състояние да осигури само 29% от нуждите в областта на разузнаването, 40 процента от мисиите със специално предназначение и 46 процента при бомбените нападения, се отбелязва в статията.

Причините за такива разочароващи резултати според анализаторите са сериозни проблеми при техническата поддръжка на самолетите, както и недостигът на квалифициран персонал.

По-рано The National Interest състави списък на най-лошите изтребители в историята на военновъздушните сили на САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама