Румен Радев: Назначаването на Маринов за вътрешен министър е парадоксално

12:58, 20 сеп 18 / Политика 25 1444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът Румен Радев заяви, че не разбира назначаването на Младен Маринов за министър на вътрешните работи, но отказа да коментира останалите кандидатури за министри. А по друга актуална тема от последните дни - предлаганите санкции срещу Унгария, според президента, трудно може да се проследи позицията на България. Държавният глава коментира това по време на кариерен форум за българи в чужбина.

Президентът Румен Радев определи назначаването на Младен Маринов на поста вътрешен министър като "парадоксално".

"Премиерът маха МВР-министъра, заради мърлявата, както той се изрази, работа на полицията, а тази мърлява работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно заради тази мърлява работа се предлага за министър. Така че аз не го разбирам много", коментира Радев.

Отказвайки да коментира останалите министри, президентът отрече твърдението на Цветан Цветанов, че подадените вчера в президентството съгласувателни документи за освобождаването на Маринов от поста главен секретар по нищо не се различават от първоначално подадените преди дни.

"Аз господин Цветанов отдавна съм престанал да го слушам, но истината е, че предния ден в Президентството се получиха най-сетне самото заявление на г-н Маринов и писмото на министъра на вътрешните работи с искане за съгласуване и издаване на указ, това са фактите. Но самият факт, че най-сетне правителството склони да изпълни тази съгласувателна процедура, е малка, но важна крачка напред в пътя към и битката за законност", каза още Радев.

Президентът видя двойнственост в позицията на България по отношение санкциите, гласувани от Европейския парламент срещу Унгария.

"Позицията е оторизиран да изрази министър-председателят, той представлява България в Съвета на ЕС, но и аз, както и вие, сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции: едната е за пред българската публика, другата е за пред Съвета на ЕС, така че това амбивалентно поведение не мога да тълкувам. Не приемам изключването и отнемането на думата да бъдат европейски инструменти. Това не го приемам, това е в разрез с принципите на ЕС", каза президентът.

Попитан дали в Президентството се обсъждат кандидатури за конституционни съдии, той отговори: "Разбира се, че проучвам различни варианти, за мен са важни не само високите професионални, но и високи морални качества и възможностите и умението да отстояваш своята позиция".

Президентът заяви още, че подкрепя дейността на ИК "Единение", с членовете на който се срещна вчера, защото, по думите му, всяко едно общество, което не проумява смисъла на единението, е обречено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама