Среща на върха на ЕС през ноември за Brexit

11:45, 20 сеп 18 / Свят 25 903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Залцбург европейските лидери се съгласиха през ноември да се проведе специална извънредна среща на върха за финализиране на сделката по Brexit с Великобритания, съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц на започналата неформална среща на лидерите на ЕС в Залцбург, на която участва и премиерът Бойко Борисов.

„Наистина ще има специална среща на върха през ноември и държавните и правителствени глави ще подкрепят това“, обяви той, пише БГНЕС.

Първоначално Брюксел заяви, че иска споразумение за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз на официална среща на върха на ЕС през октомври. Но след месеци на застой в преговорите председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи извънредна среща на върха в средата на ноември, за да приключи сделката.

Британският премиер Тереза Мей присъства на преговорите в Залцбург, но ще остави останалите 27 лидери на ЕС в четвъртък по обяд, докато планират своя подход към последния етап от преговорите.

Лидерите обсъждат постигнатото по отношение на намаляването на броя на нелегалните мигранти и сътрудничеството с трети държави. На срещата ще бъде направен и преглед на напредъка, постигнат в областта на сигурността по границите и киберустойчивостта, както и в засилването на полицейското и съдебно сътрудничество.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама