На 29 септември откриват груповия лов на дива свиня

19:00, 23 сеп 18 25 1610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 29 септември ще бъде открит официално ловният сезон за диво прасе за 2018 г. Това съобщи в Комисията по земеделието и храните министър Румен Порожанов. Груповият лов обаче ще има определени ограничения.

Няма да се ловува в 10 км зона по границата с Румъния, около Тутраканци, и около пристанище Варна и Златни пясъци. Това са препоръките на БАБХ. Ловът там ще остане само на място. Друга зона между 10 и 20 км, която е до границата ще бъде с групов лов, но без кучета, а с други способи на подканяне на животните. За цялата останала страна груповият лов ще бъде разрешен от 29 септември, събота, другата седмица. В момента в който се появи ново огнище на АЧС веднага ще бъдат приети респективни мерки.

Групов лов покрай границата няма да се извършва и в Румъния.
По рано този месец министърът на земеделието посети Букурещ, за да координира действията по справяне с болестта Африканска чума по свинете с румънските си колеги на земеделието и селските райони Петре Дея и на водите и горите – Йоан Денеш. И двете страни предприеха много сериозни превантивни действия – на всички ГКПП пунктове е възобновена дезинфекцията, изземват се и се унищожават всички продукти със свинско на границата, но въпреки това преди 10 дни се появи първия случай и у нас, коментира земеделският министър пред румънската делегация.

Припомняме, че до 25 септември 2018 г. трябва да бъдат изградени ямите за съхранение на странични животински продукти в ловностопанските райони на ловните дружини, съобщават от ИАГ.

Дейността е свързана с превенцията на Африканската чума по свинете и съпътства и други мерки, които да предприемат ловците по време на лов на дива свиня, пише Агрозона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама