Терористичните атаки по света са намалели с 23% през 2017 г.

08:30, 20 сеп 18 / Свят 25 788 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Терористичните атаки по света са намалели с 23 процента през 2017 г. в сравнение с 2016 г. , а броят на жертвите в тези атаки е спаднал с 27%. Това се казва в доклад на американския Държавен департамент, публикуван днес, съобщи БТА.

В документа се констатира, че въпреки пораженията, понесени от Ислямска държава в Ирак и Сирия, терористичната заплаха продължава да съществува и се е адаптирала към новата среда. "Въпреки нашите успехи терористичният пейзаж е станал по-комплексен през 2017 г.", пише в доклада Нейтън Сейлс, координатор в Държавния департамент по борбата срещу тероризма.

"Ислямска държава, Ал Кайда и организациите, свързани с тях, показаха своята издръжливост, решимост и способност да се адаптират и те се адаптираха към засиления антитерористичен натиск в Ирак, Сирия, Афганистан, Либия, Сомалия, Йемен и на други места по света", казва експертът. Според него тези терористични групи са "по-разпръснати сега и са в по-голяма нелегалност", което ги прави "по-малко изложени на конвенционалните военни операции".

Американският президент Доналд Тръмп редовно хвали успехите в борбата срещу Ислямска държава, която загуби почти всичките си територии в Ирак и Сирия. Антиджихадистката коалиция, оглавявана от САЩ, обяви миналата седмица, че е започнала финалната фаза на своята военна операция срещу джихадистката група в Източна Сирия.

В доклада, публикуван днес, се предупреждава, че докато ИД губи терен, тя продължава прехода от централизирана командна и контролна структура към един по-размит модел. Изборът на мишени и графикът на извършването на терористичните атаки, както и използваните средства се поверяват все повече на терористи, които са в различни страни.

Относно спадът на броя на жертвите на терористични атаки по света миналата година, в доклада се казва, че това се дължи специално на драстично намаляване на броя на атаките и жертвите в Ирак. 70% от смъртните случаи в атентати през 2017 г. са в пет страни - Афганистан, Ирак, Нигерия, Сомалия и Сирия, а 59% от атентатите са били през 2017 г. също в пет страни - Афганистан, Пакистан, Ирак, Филипините и Индия.

В доклада се потвърждава, че Иран остава в очите на САЩ "първата страна, подкрепяща тероризма в света". Техеран "е отговорен за засилването на много конфликти", казва Нейтън Сейлс и говори в тази връзка за "действително световна заплаха". Другите страни, които официално са обвинени от Вашингтон в подкрепа на тероризма са Сирия, Судан, а от миналата година и Северна Корея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама