По 70 лв. на животно ще получат собствениците за превантивно заклани домашни свине

14:25, 19 сеп 18 / Общество 25 313 Topnovini
1

Собствениците на превантивно заклани домашни свине ще получат обезщетения в размер на 70 лв. за заклано животно. За изчисление на средствата са използвани изкупни цени за килограм живо тегло и цена на концентриран фураж за изхранване на свине за угояване за месец август 2018 г.

Условие за получаване на обезщетенията е стопаните да са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност и да се намират в 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси.

Това стана с приетото от правителството допълнение на Постановление №130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 г. за одобрение на допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите.

Основание за клането е опасността от разпространение на болестта Африканска чума по свинете в големите индустриални ферми, около които в непосредствената близост има малки стопанства, които отглеждат свине за лични нужди. Целта на превантивната мярка е да се намали рискът от проникване и разпространение на заболяването в промишлените обекти. Така ще се запази индустриалното свиневъдство у нас, което определя облика на сектора и ще се ограничи рискът от евентуални големи икономически загуби.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани