Европейска нощ на учените с редица инициативи в страната

16:00, 22 сеп 18 25 1044 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тазгодишната Европейска нощ на учените ще се състои на 28 септември. Как се изучава океан от Космоса и как се сглобява робот, как се става синоптик и как се открива динозавър са само част от тайните, които ще разкрие тя, информира БТА.

В Музея по палеонтология и исторична геология в Софийски университет "Св. Климент Охридски" деца от различни възрасти ще вървят по динозавърски стъпки. Учените ще им разкажат за вкаменелости и фосили. В една от залите на Ректората гостите ще научат за средиземноморската диета през античността и и ще опитат храна, приготвена по исторически рецепти. Те ще могат да разберат повече и за лекарствата от късната античност.

Докторанти от Софийския университет ще пояснят кои са фините прахови частици. Ще покажат и как се правят прогнози за състоянието на морето. От централното фоайе на университета ще започне обиколка, която ще покаже институцията като живо културно наследство. Вечерта ще завърши с музикално-поетична вечер.

Нощта на учените се превърна в събитие, на което учените в различните страни членки на ЕС представят своите постижения. Инициативата ще се състои в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна, Бургас, Созопол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама