Международна конференция „Традиции и преходи“ в Софийския университет

14:00, 22 сеп 18 25 1064 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 28 до 30 септември 2018 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на конференцията с международно участие „Традиции и преходи“. Събитието се провежда в чест на деветдесетгодишния юбилей на Катедра "Англицистика и американистика" към Факултета по класически и нови филологии на Алма матер и е част от програмата за отбелязване на 130-та годишнина от създаването на Университета.

Официалното откриване ще бъде на 28 септември от 9.00 часа в Аулата на Софийския университет.

Международната конференция „Традиции и преходи“ (Traditions and Transitions) обединява минало и настояще, за да предложи възможни визии за бъдещето на англицистичното академично поле. Тя събира над 80 учени от различни поколения, държави и теоретични нагласи, от почетни професори до докторанти. Нейна цел е да създаде възможности за плодотворен обмен на идеи относно традициите и динамичните промени в научните изследвания и преподаването на дисциплините, свързани с английския език.

Конференцията се осъществява с подкрепа на посолството на САЩ в България, посолството на Ирландия в България, Фонд "Научни изследвания" на Софийския университет, Фондация „Университетска англицистика и американистика“ и Културния център на Софийския университет.

Преподаването на английски като университетска дисциплина в България започва през 1906 г. Първоначално обучението по англицистика се предлага в рамките на Катедрата по германистика на Софийския университет. През 1928 г. университетската англицистика се обособява в самостоятелна специалност. Днес Катедра "Англицистика и американистика" се състои от над 30 редовни и почти толкова хонорувани преподаватели. Тя предлага на своите над 500 студенти, магистранти и докторанти годишно внушителен брой задължителни и избираеми курсове във всички актуални полета на англицистиката и американистиката. За достойното съхраняване на традициите и тяхното адекватно преосмисляне говори фактът, че през последните шест години специалност „Английска филология“ неизменно се нарежда сред първите пет най-желани от кандидат-студентите специалности в Софийския университет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама