Инициативата "Три морета" договори създаването на общ инвестиционен фонд

14:15, 18 сеп 18 / Свят 25 1131 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Създаването на специален инвестиционен фонд беше договорено на днешната среща в рамките на инициативата "Три морета" в Букурещ. Идеята е в този фонд да се събират средства за общи регионални проекти в областта на транспорта, енергетиката и комуникациите. Създава се и мрежа между търговско-промишлените палати на 12-те държави от Централна и Източна Европа, които участват в инициативата, предаде БНР.

В срещата взеха участие президентите и високопоставени представители на 12 държави, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, министърът на външните работи на Германия Хайко Маас и висши представители на Европейска банка за възстановяване и развитие и Световната банка.

Политическите разговори са съпътствани от бизнес форум, на който компаниите от 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море обсъждат възможностите за съвместни проекти в областите транспорт, енергетика и комуникации.

В рамките на инициативата "Три морета" България търси партньорство по три проекта. "Тунела под Петрохан, рехабилитация на железопътната връзка Русе – Варна и газохранилището в Чирен, разширяване на неговия капацитет. Разбира се, системата е отворена и за нови проекти, но бъдещето на тази инициатива зависи много от това дали ще успеем да излезем от сферата на политическото говорене и да минем вече в конкретни действия, по тяхната реализация има много въпроси. Относно структурата на самата инициатива, механизмите за приоритизация на тези обекти, критериите за тяхната приватизация и най-вече – финансиране. Към момента инициативата не разполага с финанси", поясни Румен Радев, който участва във форума.

Инициативата „Три морета“ трябва да постигне съгласие за критериите, по които се определя значимостта на съвместните проекти и се осигурява тяхното финансиране, подчерта в изказването си на форума държавният глава Румен Радев. По думите на президента участието на представители на толкова високо ниво е залог за търсенето на практически подходи за насърчаването на бизнеса, икономическото развитие и свързаността в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама