60% от германците смятат, че трябва да приемат бежанци

20:00, 18 сеп 18 / Свят 25 192 Topnovini
1

Отношението към бежанците в Германия се е променило незначително в сравнение с настроенията преди бежанската криза, като мнозинството от германците без чуждестранен произход – 60%, продължават да смятат, че Германия трябва да приема бежанци дори и да е единствената страна в ЕС, която го прави. Това показват резултатите от новото проучване на „Интеграционен барометър“ – традиционно изследване на германските фондации за миграция и интеграция. „Съвместният живот с новодошли в страната се възприема положително от германците“, пише в резюмето на проучването.

Най-положително към приема на имигранти и бежанци са настроени германците с турски произход. От немците без чуждестранен произход пък само 28% се чувстват застрашени от идващите да се установят в страната им. Най-сериозни притеснения изпитват така наречените изселници – това са хора от германските малцинства в страните от бившия соцблок, най-вече от Русия. 45% от тях смят, че прииждащите в Германия мигранти застрашават благополучието им. Въпреки това във всички групи от населението преобладава мнението, че мигрантите обогатяват културно и икономически страната.

Отговорите се изчисляват по скала от 1 до 100, като всеки отговор под 50 е по-скоро негативно отоншение, а над 50 - по-скоро положително. Общо германците са настроени към бежанците положително с краен резултат 63,8. Това не демонстрира еуфория, но не е и отхвърляне. През 2015 година индексът е бил 65,4. Това показва, че има леко влошаване, но то далеч не отговаря на впечатлението, което човек добива от дискусиите в медиите и коментарите в социалните медии, коментират изследователите. „Явно ежедневният опит е по-добър, отколкото дискурсът в медиите предполага“, каза пред журналисти ръководителят на проучването Томас Бауер.

Обяснението му за този феномен е, че там, където хората живеят с представители на много различни култури, опитът е положителен, а там, където няма чужденци и хора с мигрантски корени, страхът е по-голям. Това обяснява и друг резултат от проучването – има разлика в настроенията в Източна и Западна Германия, макар в повечето градове в Източна Германия чужденците да не надхвърлят 7% от населението. Източногерманците са с индекс 55, докато западногерманците с индекс 66.

Това се отразява и в политическите настроения. В бившата ГДР партията, която се профилира като антибежанска и антиимигрантска – „Алтенатива за Германия“, печели все повече симпатии, като в някои провинции тя е втора и дори първа сила по рейтинг в момента. В западните провинции симпатизантите й не надхвърлят 12-13%.

Разлика в настроенията има и при мъжете и жените. Мъжете са по-предпазливи – техните отговори дават резултат от 61 точки, докато жените са по-положително настроени – индексът при тях е 67. Според изследователите тази разлика се дължи на факта, че жените се ангажират повече в социални каузи и помагат по-често на мигранти, като по този начин ги опознават по-добре и страхът им съответно намалява.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 140 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.