Ново училище в Добрич обучава по системата Монтесори

15:00, 18 сеп 18 / Култура 25 1312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 26 ученици стартира новата учебна година новото частно основно училище „Мария Монтесори” в Добрич. Те са разпределени в няколко паралелки от трети до седми клас. Децата ще бъдат обучавани и възпитавани от 17 преподаватели, каза пред „Дарик” директорът на училището Валентин Генов.

Целият преподавателски състав е преминал обучение и продължава да се обучава по системата Монтесори, като всяко от обученията продължава 10 месеца, а през лятото се предвижда и обмяна на опит по програма „Еразъм” в Монтесори училища в чужбина, разказа и зам.-директорът на училището Петя Петрова.

„Това е едно различно и уникално училище, в което центърът е детето, а не учебният план и преподавателят” – твърдят от ръководството на школото. То е първото в Добрич и четвъртото в страната, създадено и лицензирано да работи по системата Монтесори.

Най-характерно за метода е, че се сформират групи от деца на различна възраст. Целта е по-малките деца да се учат от по-големите, а по-големите да затвърждават знанията си, докато преподават на по-малките. Ролята на възрастния е да определи време за всяко занимание и да ръководи процеса. Това взаимодействие е отражение на реалния свят, където индивидите работят и общуват с хора от всички възрасти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама