Балетният шедьовър "Баядерка“ на сцената на Софийската опера и балет

20:00, 29 сеп 18 / Култура 25 1459 Шрифт:
Topnovini

Балетният шедьовър „ Баядерка ” е поредното заглавие с което Софийската опера ще зарадва почитателите на балетното изкуство през ноември. Прекрасната музика на Лудвиг Минкус и хореографията на Мариус Петипа пренасят зрителя в древна Индия и разказват по въздействащ начин чрез музика и танц историята за пламенната любов между баядерката Никия и смелия воин Солор.

За да усети публиката истински чувствата и емоциите на главните герои ще помогнат и солистите от трупата на Большой театър - Светлана Захарова и Денис Родкин – артисти със световна кариера, преминаваща и до днес през сцените на оперните театри в Съединените щати, Миланската „ Ла Скала ” и редица други европейски театри.

Творческият си път Светлана Захарова започва от сцената на прочутия Марински театър, където като солист на трупата от 1996 до 2003 година се превъплъщава в роли в едни от най-известните балетни спектакли в историята на музиката. През 2003 Захарова става солист на Болшой театър, а дебютът и на неговата сцена е с балета „Жизел”.

През месец май 2017 година в Миланската „ Ла скала ” се състоя и световната премиера на балета „Проект Хендел” с участието на Захарова. И до днес тя изнася свои гала концерти в Италия, Гърция и Сърбия. Участва и в специално организираните за нея творчески вечери в Москва и Санкт Петербург и в проекта „ Па –дьо-дьо на палци и за палци ” на световноизвестния цигулар Вадим Репин, чиито спектакли се играят в цяла Русия. Освен с многобройните си роли по световните оперни сцени, Светлана Захарова е позната и с участието си в политиката като депутат в Руския парламент / Държавната дума на страната / от 2008 до 2011 година и с участието си в Съвета по култура и изкуство към президента на Руската федерация.

Денис Родкин започва артистичната си кариера в трупата на Болшой театър след завършването през 2009 година на Хореографското училище при Московския държавен академичен театър. Заедно с участията си в различни спектакли, той завършва и Педагогическия факултет на Московската държавна хореографска академия. Денис Родкин досега има изиграни над 40 роли в едни от най – популярните балетни произведения. Артистът има гастроли и на сцената на Мариинския театър и в Италия.

Следващата спирка за Светлана Захарова и Денис Родкин ще е на 10 ноември 2018 година в България, на сцената на Софийската опера, където в „ Баядерка ” ще си партнират със солистите на балета и ученици от Националното училище за танцово изкуство в София.

Диригент е Павел Клиничев – щатен диригент на Большой театър с богата международна кариера в оперните театри в Съединените щати, Южна Корея, Италия, Германия, носител на редица международни и национални награди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама