Хлябът в Пловдив и Пазарджик поскъпна с около 25%

10:10, 18 сеп 18 25 1254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хлябът в Пловдив и в Пазарджик поскъпна. Цената му е увеличена с около 25 процента. Според хлебопроизводителите причина за повишението са по-високите изкупни цени на пшеницата, по-скъпият ток и газта.

В Пловдив цената на най-масовия хляб се е повишила с около 30 стотинки, показа проверката ни в търговските вериги. Белият вече струва 1.10 ст., а преди десетина дни е продаван за 0.88 стотинки.

Потребителите вече усещат драстичното поскъпване и твърдят, че това ще се отрази на семейния бюджет за храна.

Очакваният добив на хлебна пшеница за тази година ще е с около 15 % по-нисък, сравнение с 2017 година. Това каза пред БНТ Ася Гочева от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Интензивните валежи през лятото са причината за влошеното качество на зърното.

Ася Гочева от Националната асоциация на зърнопроизводителите: ''Около 53% от реколтата е с добри хлебопекарни показатели, което означава, че имаме достатъчни количества. Миналата година бяха между 80-90%.''

Димитър Бакалов, производител на хляб и тестени изделия, Благоевград: ''Повишение в цената ще има навсякъде. При лоша година - това винаги е било. Винаги ще има промени, когато ще има лоша година. Различните фирми, различни надценки слагат. Това се получава от различната суровина, която получават, понеже всички мелници.''

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама