Цветанов: Ако няма указ за Маринов, ще гласуваме другите двама министри

10:00, 18 сеп 18 / Политика 25 774 Шрифт:
Topnovini

Ако до четвъртък няма указ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, ще гласуваме двете министерски назначения, за които няма казус. Това заяви в ефира на NOVA лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му според конституционалистите няма пречка да бъде гласувано предложението и за Младен Маринов за вътрешен министър, а след това в рамките на 1 месец трябва да бъде освободен от поста на главен секретар на МВР, защото влиза в несъвместимост.

Според него президентската институция, в лицето на президента Румен Радев „търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с Народното събрание”.

„Това е стил на поведение, което го забелязваме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си обръщение в българския парламент”, заяви Цветанов. Той подчерта, че Маринов е подал заявление за освобождаване от длъжност и не са необходими никакви мотиви от страна на Министерския съвет при взимане на това решение.

„Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата с издаване на указ”, заяви Цветанов.

Той даде и два примера – когато Бойко Борисов е напускал поста главен секретар, а указът е подписан от президента Георги Първанов, а вторият пример е както самият Румен Радев напуска поста във ВВС, а указът е подписан от президента Росен Плевнелиев.а Младен Маринов за вътрешен министър, а след това в рамките на 1 месец трябва да бъде освободен от поста на главен секретар на МВР, защото влиза в несъвместимост.

„Когато президент беше Георги Първанов, а главният секретар Бойко Борисов напускаше системата на МВР, указът беше подписан за ден-два. Всички знаеха или се предполагаше, че ще се кандидатира за частичните избори в София. Нито вътрешният министър Румен Петков, нито президентът Георги Първанов, нито премиерът Сергей Станишев саботираха”, припомни Цветанов.

„Когато Румен Радев напуска поста във ВВС като главнокомандващ, тогава президентът Плевнелиев издава указ и Министерски съвет стартира тази процедура, при положение, че се предполагаше, че Румен Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната”, каза Цветанов.

„Не е нормално президентът да търси тази провокация”, заяви още Цветанов.

Що се отнася до Общото събрание на ООН, на което българската делегация ще бъде водена от премиера Борисов, Цветанов коментира:

„Президентът Радев изпадна във външна изолация. Нека си припомним какви работни срещи проведе миналата година – с президента на Иран, с президента на Украйна”, коментира още Цветанов.

„Всички говорим за анексирането на Крим, че е нарушаване на международното право. Президентът Радев винаги е говорил за падането на санкциите срещу Русия и в един момент отива и се среща с Порошенко. Не знам какво са си говорили, освен само да се поздравят“, заяви Цветанов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама