Българин сред кандидатите за председател на ЕК

17:15, 17 сеп 18 / Свят 25 1207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Групата на Зелените в Европейския парламент представи едновременно четирима кандидати за председател на Европейската комисия. По-рано заявката си подаде Марош Шефчович (ПЕС), а миналата седмица пръв поведе състезанието Манфред Вебер (ЕНП).

Зелените ще избират между Петра де Сютер (Белгия), Бас Ейкаут (Холандия); Франсиска (Ска) Келер (Германия) и Атанас Шмидт (България). Шмидт е зам.-председател на Зелената партия в нашата страна и е програмист.

Предвижда се Зелените да оставят списъка отворен до 28 септември. На 23-25 ноември в Берлин те ще потвърдят основния си водещ кандидат за ЕК. До края на годината се очаква и останалите водещи европейски партии да се спрат на единна водеща кандидатура. След това окончателните кандидати ще търсят подкрепа до изборите за евродепутати през май догодина. 

Партията, която спечели мнозинство в ЕП, би следвало да представи водещия си кандидат за следващ председател на ЕК. Последната дума кой ще ръководи комисията ще имат Европейският съвет и ЕП. Предвижда се новата ЕК да бъде съставена следващата есен. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама