Мартин Карбовски стартира кауза за чиста азбука

19:10, 17 сеп 18 / Култура и наука 25 390 Topnovini

Журналистът Мартин Карбовски стартира кауза и специална поредица, с която ще разказва истории за това как неграмотността влияе пряко върху качеството на живот на хората. Идеята за „Чиста азбука“ тръгва от личния опит на водещия на „Карбовски: Втори план“, който се сблъсква ежедневно с неграмотността – получава писма от зрители, които търсят подкрепа от него, но в огромна част от случаите сигналите са трудно разбираеми, неясни, изобилстващи от правописни грешки, и най-често - написани на латиница.

Целта на водещия е на първо място – да насочи фокуса върху способността на хората да се изразяват, да комуникират адекватно, ако искат да бъдат чути и разбрани, ако искат думите им да имат последствие. Именно това провокира Карбовски да стартира кампания, която да насочи общественото внимание към нуждата от изчистването и съхранението на българския език, в полза на хората и обществото.

„Събрали сме примери, където нашата азбука започва да куца, да страда и да припада. Екипът ни постоянно получава сигнали за помощ от хора, но с времето става все по-трудно да ги разбираме - писмата стават все по-нечетими”, казва Карбовски.

Със старта на инициативата водещият призовава зрителите да му изпращат най-фрапантните случаи на неграмотност, забелязани у техни познати, съседи, колеги, съграждани, съселяни. А Карбовски ще се среща с тях не само за да разкаже историята им в предаването си, но и за да им помогне да овладеят българския език по-добре, за да повишат качеството си на живот.

Зрителите на най-гледаната телевизия у нас могат да проследят историите и развитието на всички герои, заснети в рамките на кампанията, в специални епизоди в ефира и каналите на bTV през есенния сезон на предаването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи