С концерт на Кристина Димитрова и Орлин Горанов стартират Празниците на Стария град

12:30, 17 сеп 18 / Култура 25 1354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С концерт на Кристина Димитрова и Орлин Горанов на Античния театър стартират Празниците на Стария град. В Къща „Клианти“ пък се открива изложба „Икебана – богатството на изразяване“.

До 23 септември в Празниците са включени редица изложби, концерти, демонстрации на стари занаяти и конференции в различни пространства на Стария град и „Капана“. На 21 септември, петък, на ул. „Съборна“ се открива Есенният панаир на занаятите.
На различни сергии ще бъдат демонстрирани 20 стари занаята от 50 майстори от страната. През уикенда на сцена на Небет тепе ще свирят различни формации, сред които „Лайф Лайт“, американците от „Скай Уайт Тайгър“ и саксофонистът Димитър Льолев и неговият виртуозан квинтет.

В последния ден от Празниците в Стария град ще се проведе пленер „Кукли“ с участието на майстори от страната и актьори от пловдивския Куклен театър.

Есенният панаир на занаятите, традиционна част от Празниците, започва на 21 септември и продължава до 23 септември. В него ще участват 50 майстори, които ще представят 20 занаята на шатри, разположени по ул. „Съборна”. Всеки ден от 11.00 ч.до 21.00 ч., майсторите ще демонстрират своите умения пред публика. Тази година в рамките на панаира ще се проведе пленер "Кукли", в който 10 майстори от цялата страна ще премерят уменията си в изработката на кукли от различни материали: вълна, плат, царевична шума, прежда и др., които ще бъдат дарени на деца със специфични заболявания, лекуващи се в детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги”.

За участие в Панаира пристигат майстори от Сърбия и Русия, а специални гости на изданието са представители на Казахстанската национална художествена академия, които освен членове на тамошната занаятчийска камара, са преподаватели в Академията и действащи майстори-занаятчии.

Във второто издание на „Вкусът на Пловдив“ активно се включват пловдивски ресторанти. Тези, които са в Стария град, ще отворят широко врати, за да покажат най-доброто, при това с много настроение. Фестът ще се проведе в петък, събота и неделя от 10 до 23 часа. Отвън на шатрите ресторантьори ще демонстрират своите умения пред публиката. Ще има кулинарни викторини, забавни игри, награди, лакомства за децата, кулинарни изкушения за родителите, напитки и всичко необходимо за доброто настроение на гостите на Стария град.

В Празниците на Стария град ще има парад на ретро автомобили, интересна кино програма с прожекции на независимо българско кино, много и разнообразни концерти, изложби и работилници, весели занимания за деца, батут, катерене на стена и много други.

Соул Сити – Капана Фест също са подготвили изключително силна програма на специалната сцена на Небет тепе. Разбира се, музиката е подбрана така, че да отговаря на духа на това свещено за Пловдив място. В зоната над тунела, където сега има пейки и е надписът "Пловдив", ще са кино прожекциите.

Организаторите в партньорство с ОП "Радостни обреди" поднасят специален комплимент на младите двойки, избрали да се потопят в танца на времената на сватбения си ден. Площадът до галерия "Златю Бояджиев" и дворът на къща "Бирдас" се отварят за младоженците и техните гости в най-щастливия обред. И за да бъде щастието им дълголетно колкото и Старият град, двойките ще получат подарък от организаторите: безплатно ползване на избран от тях обект, стопанисван от ОИ „Старинен Пловдив” за заснемане на сватбена фотосесия.

Цар Фердинанд ще пристигне от Търново в Пловдив, за да оповести Независимостта на България и отхвърлянето на заробващия Берлински договор на 22 септември от 14 часа в пространството пред църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Стария град. Възстановката на историческите събития от 1908 г. е дело на комитет „Родолюбие“ и ще се случи също в рамките на мащабната програма за празниците на Стария град.

Празниците на Стария град се финансират от Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2018 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама