Васил Найденов, Владо Пенев и още 11 творци стават почетни граждани на столицата

12:20, 17 сеп 18 / Култура 25 1229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

13 известни творци, учени и музиканти ще получат днес най-високото отличие на София и ще станат почетни граждани на столицата. По традиция всяка година званията се връчват на тържествената сесия на Столичния общински съвет на 17 септември, съобщава 24 часа.

Най-високото отличие на столицата ще получи актьорът Филип Трифонов, участвал във филми като “Момчето си отива” и “Оркестър без име”. Със званието ще бъде удостоен и актьорът - Владимир Пенев, който бе и служебен министър на културата в кабинета на Марин Райков.
Трима певци също ще са почетни граждани. Сред тях е изпълнителката на песента “София, моя любов” Богдана Карадочева.

Със званието ще се окичи и друга звезда на българската естрада - Мими Николова. Една от легендите на поп музиката - Васил Найденов, изпълнил някои от най-обичаните и до днес песни - “Синева”, “Телефонна любов”, “Сбогом, моя любов” и др., също ще бъде обявен за почетен гражданин на София.

Със званието ще бъде удостоен и създателят на най-големия цирк у нас Александър Балкански. В списъка с новите почетни граждани на столицата са и още двама композитори - основателят на естрадния оркестър на БНР и БНТ Димитър Симеонов и известният диригент Валентин Бобевски. Високото отличие ще получи и директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов

Дългогодишната директорка на НГДЕК Гергина Тончева, която бе начело на класическата гимназия от основаването ѝ през 1977 г. също ще бъде обявена за почетна гражданка. Отличието ще бъде връчено и на една от най-обичаните авторки на детска литература - писателката Рада Москова. Почетен софиянец става и известният археолог проф. Николай Овчаров. Званието получава и кинокритикът проф. Божидар Манов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама