Столицата празнува

07:35, 17 сеп 18 25 1240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столицата също чества днес своя празник.

Отбелязването на Деня на София е претърпяло няколко трансформации през годините от 3 април 1879 г., когато София е обявена за столица на Княжество България от Учредителното събрание, досега. На 3 април 1979 г. по повод стогодишнината от обявяването на София за столица на България Министерският съвет обявява тази дата за Ден на София, пише БТА. Столичният общински съвет решава на 25 март 1992 г. за празник на София да се утвърди 17 септември - църковният празник "Св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов".

Кметът Йорданка Фандъкова поздрави столичани:

"Празникът тази година е особен. Той съвпада с най-хубавото събитие в живота на много български семейства - първият учебен ден. Поздравявам всички софиянци с деня на нашия прекрасен град! На второ място - всички ученици, учители, родители. Нека вярата, надеждата и любовта ги водят по пътя на знанието. Мъдростта, която светицата на нашия град ни дава, да ни помага да работим заедно, да градим, защото само със съвместни усилия можем да направим нашия град по-добро място за живеене. Най-вече за нашите деца", заяви Фандъкова, която е бивш учител, бивш директор на гимназия и бивш образователен министър.

От 11.30 ч. пред храм „Света София” ще бъде извършен тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на град София.

С безплатен вход за столичани и гостите на града ще работят Зоологическа градина-София, парк-музей „Врана“, Регионален исторически музей - София и Софийска градска художествена галерия.

В 13 часа е началото на празничната сесия на Столичният общински съвет, на която по традиция ще бъдат наградени личности, допринесли за развитието на града.

От 12.00 ч. на откритата сцена пред „Музей за история на София“ на пл. „Бански“ №1 ще бъде изнесен концерт на джаз формация „София“, а на същата сцена от 17.30 ч. ще има концерт на Гвардейския представителен духов оркестър

Пред народния театър "Иван Вазов" от 17.30 ч. ще има концерт на Софийския духов оркестър, а веднага след това започва тържествената церемония по връчване Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

От 20.30 ч. пред театъра ще има и уличен пърформанс със светлини и кукли „Нощта на белите коне” на „Жар Театър”, а от 21.00 ч. - празнична заря.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама