Тръмп ще обяви нови мита за 200 млрд. долара върху внос от Китай

11:00, 16 сеп 18 / Свят 25 827 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 17 или 18 септември Тръмп ще обяви въвеждането на нови мита върху внос от Китай на стойност 200 млрд. долара, пише Тhe Wall Street Journal, цитиран от ТАСС.

Нивото ще е в размер на 10%, а не 25%, както бе планирано първоначално

Според източници администрацията на американския президент Доналд Тръмп също подготвя нов кръг от търговски преговори с китайската делегация във Вашингтон на 27-28 септември. Американската делегация ще бъде начело с министъра на финансите Стивън Манучин.
Агенция Bloomberg съобщи в петък , че Тръмп инструктира своите асистенти да започнат изпълнението на плана, който в крайна сметка включва въвеждането на мита върху допълнителни групи стоки от Китай.

Тръмп многократно заявява, че не харесва дефицита в търговията с Китай. На 15 юни той обяви, че във връзка с предполагаема кражба на интелектуална собственост и технологии от Китай, както и на факта, че Пекин се прибягва до нелоялни търговски практики, САЩ ще  наложат мита от 25% върху вноса от стоки от азиатската държава на стойност 50 млрд. долара. Властите на КНДР незабавно отговориха с тарифи за внесени американски продукти на сходна цена.

Тръмп не се е отказал от въвеждането на митата въпреки усилията на министъра на финансите Стивън Манучин да възобнови преговорите с Китай за разрешаването на търговската война.

Миналата година САЩ са внесли стоки от Китай на стойност едва 505 млрд. долара, но вносът през 2018-а година от Китай до юли нарасна с близо 9% спрямо същия период на 2017-а година, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама