Президентът на МОК направи символична първа копка на втория гребен канал в Пловдив

15:18, 15 сеп 18 / Спорт 25 1117 Шрифт:
Topnovini

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах направи символична първа копка за втория канал на гребната база в Пловдив. Той пристигна за световното първенство по гребане за мъже и жени, на което България е домакин.

Проектът се нарича екопарк „Марица“. Включва 656 декара залесяване. Самият канал е 105 декара водно огледало. Дължината му е 2100 метра, а широчина 45 метра . Дълбочина - 1,5 метра. Предвижда се площ за водни атракциони. Ще има 37 декара езеро с островчета за гнездене на редки и защитени птици. Двата канала ще имат четири връзки - след финала, на 300 метра, на 1100 метра и на старта.

Томас Бах остави и специално послание в почетната книга на Пловдив. „Поздравления за великия спортен град Пловдив, родно място на толкова много шампиони. Голяма благодарност за разпространяването на олимпийските ценности“, написа Томас Бах.
Той отдели специално време на атлетите, участващи в световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Дълго време той разговаря с гребци и парагребци от различни нации в компанията на президента на ФИСА Жан-Кристоф Ролан. Кристиан Василев беше първият спортист, с когото Томас Бах се видя край гребния канал. Българинът бе избран като символ и на всички атлети, и на домакините на световното първенство.

След близо час разговори с атлетите край канала в Пловдив, президентът на МОК зае мястота си във финалната кула на гребната база, за да наблюдава състезанията от всички финали А от седмия ден на световното първенство в България. По покана на спортния министър на България Красен Кралев битките за медалите наблюдава  и спортният министър на Русия Павел Колобков.

В програмата на Томас Бах на гребната база в Пловдив е включена и среща с олимпийски шампиони и медалисти на България в гребането. Президентът на МОК ще отдели специално време и на делегатите от всички 62 страни, участващи на световното първенство в Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама