Първият звънец ще бие за 36 937 ученици във Варна

18:00, 15 сеп 18 25 1187 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият звънец ще бие за 36 937 деца и младежи през новата учебна 2018/2019 година във Варна. От тях 3130 ще прекрачат за първи път училищния праг - 3015 ще посещават общински училища, 46 - държавни, а 69 - частни. 2723-ма ученици ще бъдат обхванати в целодневна форма на обучение. Около 11 000 са малчуганите в детските градини, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.

Летни ремонти са извършени в 16 основни училища, в 7 средни и 4 гимназии, както и в Средношколското общежитие и Народната обсерватория „Николай Коперник“, като по-мащабните са били в IV ЕГ „Фредерик Жолио Кюри“, ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Черноризец Храбър“, III ОУ „Ангел Кънчев“, в СУ „Гео Милев“, СУЕО „Ал. С. Пушкин“.

Продължават дейностите по рехабилитация на образователната инфраструктура във Варна, финансирани от ОП „Региони в растеж“. Удължаване на срока ще има за 3 училища – СУ „Димчо Дебелянов“, в І ОУ „Свети Княз Борис І“ и в VII СУ "Найде Геров". Ремонтите в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ и в Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ се движат в срок, предстои доставка на обзавеждане и оборудване – климатици, компютри и мебели. По график се движат и дейностите в ОУ „Васил Левски“ в „Аспарухово“ - две оферти са подадени за ремонт и строителство на проблемната сграда, предстои отваряне на ценовите предложения и избор на изпълнител.

В 2 училища и 3 детски градини започват строително-ремонтни дейности - в ОУ “Ст. Караджа“, II ОУ „Н. Вапцаров“, ДГ „Първи юни“, ДГ „Светулка“ и ДГ „Ян Бибиян“. Директорите на съответните учебни заведения са предприели необходимите организационни действия за преместване на децата и учениците, съгласувано с Община Варна и РУО – Варна. Разпределението е както следва: учениците от ОУ „Ст. Караджа“ се преместват в сградата на ОУ „Ангел Кънчев“; Учениците от ОУ „Н. Вапцаров“ остават в сградата на училището си, там ще има вътрешна организация на учебния процес по корпуси. Децата от детските градини се преместват заедно с педагогическия и непедагогическия персонал, както следва: ДГ “Първи юни“ - в ДГ „Пламъче“, ДГ „Детски свят“, ДГ „Приказка“, ДГ„Българче“ и ДГ „Маргаритка“; ДГ „Светулка“ - в ДГ „Теменужка“, (филиалите на ул. „Цар Симеон“ и ул. „Кап.Райчо“), ДГ „Слънчева дъга“, ДГ Златно зрънце“ и филиал Бисерче“ на ДГ „Чайка“; ДГ „Ян Бибиян“ – децата от филиала се преместват в централната сграда на детската градина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама