Цената на дървата за огрев пълзи нагоре

19:00, 16 сеп 18 25 1355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През предстоящия отоплителен сезон ще има проблем с набавянето на дърва за огрев в някои региони на България. Причините основно са две – покачването на цените и намаленото предлагане от страна на горските стопанства, сочи проверка на Агрозона.

Кубик сухи дъбови дърва за огрев удари 100 лева през това лято. Поскъпването преди есента, което по последни данни е най-голямо в Пловдивска област, хвърли в ужас семействата, които се отопляват с твърдо гориво.

От градската управа дори разпространиха съобщение, с което съветват домакинствата да ползват сухи дърва. От една страна греят повече, а от друга – по-малко замърсяват въздуха.

„За да изкараме зимата, са ни нужни 7-8 кубика дърва. Това са 800 лева. Отоплението ни излиза много солено“, пресмята Мария Драганова, чието семейство открай време се топли на камина с водна риза. Жената припомни, че миналата година дървата са били 70-75 лева, а по-миналата – 65.

Дървата за огрев са все по-малко – от това пък се оплакват търговците в някой райони на страната. Вече месеци наред хората чакат, за да могат да се снабдят с това гориво. Само в един от пунктовете за доставка в Монтана са заявени около 300 кубика с дърва и търсенето продължава. Търговците обаче са с вързани ръце. Едната причина е дъждовното лято, което не им позволява да секат.

Представители на бранша в региона смятат, че за хората остават по-малки количества, защото по-голямата част от добиваната дървесина се изнася за Румъния, Гърция и Италия.

Търсят се дърва за огрев и в горските стопанства в страната. В Югозапада, горското стопанство вече е раздало над 30 хиляди кубика дърва на 4400 домакинства, което е много повече от миналата година. „Цените са от 36 до 41 лева на склад в гората. Имаме и обособени централни складове, където вече е включен и транспортът до съответния склад. Там са от 65 до 75 лева. Недостиг при нас няма, имаме готовност да осигурим необходимите количества, които средно годишно са около 200 хил. кубика. Към момента около 5 хиляди домакинства са закупили 50 хил. кубика дърва“, обясни шефът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. Специалистите съветват хората да побързат с набавянето на дърва за огрев през все още топлото време, защото цената им през есента ще тръгне още нагоре, пише Агрозона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама