Зукърбърг: Facebook е по-подготвен за борба с изборни манипулации

11:00, 14 сеп 18 / Свят 25 1306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Facebook вече е по-добре подготвен срещу опитите за манипулация на избори", увери шефът на социалната мрежа Марк Зукърбърг в обстановка на нови заплахи за изборите за Конгрес на САЩ през ноември, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Зукърбърг от месеци е критикуван, че не е приел достатъчно сериозно приписваните на близка до Кремъл фирма кампании по дезинформация и манипулация по време на президентските избори в САЩ от 2016 г. и редовно заявява, че Facebook е осъзнал мащабите на проблема и изразходва средства за борбата с него.

През 2016 г. "бяхме подготвени за традиционни кибератаки, но не очаквахме, че чуждестранни играчи ще извършват съгласувани информационни операции с мрежи от фалшиви акаунти с цел разделение и дезинформация", призна отново Зукърбърг.

"Днес Facebook е по-добре подготвен за такива атаки", увери той и припомни, че най-голямата социална мрежа в света вече е "идентифицирала и премахнала фалшиви акаунти преди изборите във Франция, Германия, щата Алабама, Мексико и Бразилия", заявява Зукърбърг в дълъг пост в страницата си във социалната мрежа.

Освен приписваните на Русия дезинформационни кампании Facebook е идентифицирал и "мрежа в Иран, свързана с иранските държавни медии, която се опитва да разпространява пропаганда в САЩ, Великобритания и Близкия изток", припомни Зукърбърг.

"Премахнали сме общо над един милиард фалшиви акаунти, в повечето случаи няколко минути след създаването им, между октомври и март", изтъкна той и отбеляза, че Facebook блокира "милиони фалшиви акаунти всеки ден".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама