Саудитска авиокомпания започва да набира жени за втори пилоти

11:30, 14 сеп 18 / Свят 25 1181 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитската авиокомпания "Flynas" започна кампания за набиране на саудитки за втори пилоти и стюардеси. Това е първи такъв случай в ултраконсервативното кралство, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Съобщението идва няколко месеца, след като през юни беше отменена забраната за жени да шофират, която съществуваше от десетилетия в страната.

Нискотарифната авиокомпания е получила близо 1000 кандидатури от саудитки за длъжността втори пилот по-малко от 24 часа след публикуването на обявите.

"Флайнас иска да даде повече власт на саудитките и да ги насърчи да играят по-важна роля в преобразяването на кралството. Жените са от основно значение за успеха на компанията ни", се казва в изявление на "Flynas".

По-рано тази седмица друга нискотарифна саудитска авиокомпания, "Flyadeal", също пусна обяви за набиране на жени, но само за стюардеси.

В Саудитска Арабия няма закон, който да забранява на саудитките да работят във въздушния транспорт, но повечето стюардеси на местните компании досега бяха чужденки, предимно филипинки.

Саудитска Арабия обаче остава една от най-ограничаващите жените страни в света. Саудитките са длъжни да получат разрешение от най-близкия си мъжки роднина - съпруг, баща, брат или дори син - за неща като пътуване или сключване на брак.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама