Учени: Затоплянето на планетата ще води до все повече смъртни случаи

07:40, 14 сеп 18 / Свят 25 1959 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако не се постигне глобалната цел да се ограничи повишаването на температурите, ще има повече дължащи се на горещината смъртни случаи, предупредиха експерти, цитирани от БТА.

Повишаване на температурите с 3-4 градуса Целзий може да увеличи нивото на смъртност с 1-9%, показва изследване. "В момента сме на път да се стигне до затопляне с 3 градуса Целзий и ако тази тенденция се запази, ще има сериозни последствия за здравето в много райони по света", заяви един от авторите на изследването Антонио Гаспарини от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина.

Страни в Югоизточна Азия като Филипините и Виетнам ще са най-засегнати от свързаната с горещината смъртност заедно със страните в Южна Европа и Южна Америка.

Намаляването на дължащата се на студове смъртност другаде няма да е достатъчно, за да компенсира цялостното й увеличаване.

Изследването обхванало 23 страни. Покачването на глобалните температури с 1,5-2 градуса Целзий вероятно ще доведе до увеличавене с по-малко от 1 процент на свързаната с това смъртност в топлите райони, като Южна Европа, Южна Америка и Югоизточна Азия. "Изследването не взема под внимание мерките за приспособяване към повишаващите се температури или демографски и икономически фактори, но те могат да имат своето въздействие, когато става въпрос за намаляване на свързаната с горещината смъртност", заяви ръководителката на екипа Ана Мария Виседо-Кабрера.

Резултатите от изследването са публикувани в Climatic Change.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама