Холандия се сдоби с първата в света велоалея от рециклирана пластмаса

20:00, 13 сеп 18 / Свят 25 1757 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Холандия откриха първата в света велоалея, създадена от рециклирани бутилки, чаши и опаковки. Това е част от пилотен проект, който може да доведе до още подобни пътища в страната, пише "Гардиън".

30-метровата велоалея, която е създадена с пластмаса, равнозначна на повече от 218 000 пластмасови чаши, се очаква да бъде три пъти по-дълготрайна от асфалта.

Също съдържа сензори за наблюдаване състоянието на пътя, включително температурата, броя на преминаващите колелата и възможност за справяне с трафика.

Сглобяемите части от велоалеята са леки и кухи, което ги прави лесни за транспортиране, а също така 70% по-бързо се поставят. Кабелите и канализацията лесно се поставят под велоалеята, която има и дренажна система.

Проектът е изработен от холандската компания KWS, петролния конгломерат Total и производителите на тръби Wavin.

Велоалеята беше открита тази седмица в Зволе, Североизточна Холандия. Втори път за велосипедисти ще бъде създаден в Гитхорн в провинция Оверейсел. Ротердам най-вероятно ще вземе технологията.

Вярва се, че много от ползите ще бъдат приложени и при строителство на пътища от пластмасови отпадъци.

Асфалтът е отговорен за 1,5 милиона тона въглеродни емисии на година, което е равносилно на 2% от емисиите от транспорт в света.

Концепцията беше обявена за първи път през 2015 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама