Депутатите дадоха зелена светлина на тол системата и електронните винетки

13:55, 13 сеп 18 / Политика 25 1465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите гласуваха окончателно промените в Закона за пътищата, отнасящи се до въвеждането на тол системата.

С направените промени се дава зелена светлина за въвеждането на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства. Така тежкотоварните автомобили с обща технически допустима максимална маса над 3.5 т. ще бъдат таксувани на база на изминато разстояние.

Размерът на таксите за движение по платената пътна мрежа ще се определя по предложение на министрите на финансите и регионалното развитие. Такси няма да заплащат превозните средства на МВР, ДАНС, Спешната медицинска помощ и на въоръжените сили.

Електронната система за събиране на пътните такси ще се поддържа от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), които ще могат да се заплащат по електронен и банков път, както и на определените за това пунктове. Предстои АПИ да определи и къде да бъдат разположени терминалите за самотаксуване.

Леките коли ще заплащат както и досега винетка, която е за определен период от време, но от началото на следващата година тя става електронна. Винетките ще бъдат за срок от една година, три месеца, месец, седмица и уикенд.

Тол системата би трябвало да заработи на 16-ти август 2019 г., а винетките стават електронни от 1-ви януари 2019 г.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама