Интересни игри очакват участниците на ''Празника на плодородието'' в Кюстендил

17:30, 13 сеп 18 / Общество 25 515 Topnovini
1

На 29-и септември 2018 г. Кюстендил ще посрещне есентa с традиционния ''Прaзник на плодородието''.

''Празникът'' е наследник на Първия национален овощарски конкурс, провел се през 1896 г. Трaдициите в овощарството в района на Кюстендил се запaзват и опита се предава през поколенията. Днес ''Празникът на плодородието'' има състезaтелен характер и най-атрактивните и добре предстaвили се участници получaват награди, с което се насърчават производителите. 

За първи път към "Празника на плодородието" в Кюстендил ще се проведат състезателни игри- отборни, семейни или индивидуални щафетни игри. За най-добрите, класиралите се на първите 3 места ще има парични награди. Надпреварите ще са на 30 септември, от 11 часа на площад ''Велбъжд''.

Заявки за участие се приемат до 25 септември. Бланки можете да намерите в отдел ''Култура и духовно развитие'', в Килийното училище или на сайта на отдела

Отборните щафетни игри са на елиминационен принцип: в първи кръг- предаване на чувал със зелки и финална стрелба в бидон; на полуфиналите- предаване на кошница с ябълки и сортиране в касетки, и на финала- предаване на количка с тикви и финално подреждане на тиквите по номера. Паричните награди са 300- 200- 100 лв., съответно за 1-2-3 място.

В игрите на Фестивала на плодородието могат да се включат и семейства, като при тях наградите за призовата тройка са съответно 200- 150-100 лв. В първият кръг ще се реди пирамида от пластмасови чашки, на полуфиналите ще има подхвърляне на ябълки и стрелба в чувал, а на финала- предаване на сливи с лъжица и стрелба в чашка.

Интересни игри са замислени за индивидуалните участници: клякане с касетка с ябълки, белене на картофи и пренасяне на вино и наливане в дамаджани. Наградите за първите трима са 70- 50- 30 лв.

Спортните клубове от общината са поканени да демонстрират спортовете си в специално обособени зони, като така да провокират интерес към децата, към младите хора да спортуват.

''Празникът на плодородието'' представя изобилието и плодородието на кюстендилския овощен край. Организатор е Община Кюстендил, в партньорство с Институтът по земеделие – Кюстендил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани