Случаят с арестувания брат на депутат от БСП скара управляващи и опозиция

11:05, 13 сеп 18 / Политика 25 1600 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Случаят с арестувания брат на депутат от БСП Георги Стоилов скара управляващи и опозиция в парламента.

Причина за това стана искането от парламентарната група на ГЕРБ в пленарна зала да дойдат главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев, за да дадат информация относно случая.

В публичното пространство се появи информация, че веднага след промяната на мярката за отклонение на задържания, той е напуснал страната.

„В този парламент всички твърдим пред медии, граждани и избиратели, че сме отговорни политици и отговорни техни служители, когато в страната се носят слухове за това, че хора с повдигнати обвинения са напуснали страната незаконно", аргументира се народният представител от ГЕРБ Маноил Манев.

От БСП реагираха с контра предложение. Те поискаха в парламента да дойде министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски, за да обясни оповестения случай от Летище София, при който пътници от Ливан са влезли в страната без проверка на багажа. Предложението обаче не събра необходимият брой гласове и беше отхвърлено.

От левицата направиха и друго предложение. В парламента да се яви председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който да обясни за обсъжданата преди месеци в публичното пространство информация, че премиерът Борисов е закупил къща в Барселона.

Това настояване на БСП повиши напрежението и стана причина думата да вземе председателят на парламентарната на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Братът на вашия депутат е обвинен за рекет, изнудване, побоища и организирана престъпна група. В момента предстои гледането на неговата мярка пред Апелативния специализиран съд, само че той е напуснал страната, от това, което имаме като информация, с огромна сума пари за Чехия. Вие не искате ли да чуете истината за това, което вие представлявате и затова, че трябва да носите политическа отговорност. Вие искате да се скриете зад някакви публикации в жълти вестници", обърна се Цветанов към БСП. „Ние започваме да си мислим дали това не е прикриване от вашия депутат, който е съдействал това да се случи", допълни то, цитиран от БГНес.

Отговорът на БСП не закъсня. „Цветан Цветанов да каже колко са делата по негова вина, по които България е осъдена да плаща и колко пъти полицията е влизала в къщите на невинни хора", настоя Антон Кутев. Той обвини Цветанов, че раздава присъди от трибуната на парламента.

Братът на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия Стоилов, е обявен за издирване, съобщи по-рано вестник „24 часа”. Съдебната полиция не го е открила в изпълнение на разпореждане на съда да го върне зад решетките.

Илия Стоилов беше арестуван след акция на ГДБОП и спецпрокуратурата през октомври в Русе. Той беше обвинен, че е член на група за рекет и разпространение на дрога. На 29-ти август беше пуснат от спецсъда срещу най-леката мярка „подписка”. Прокурор оспорва решението. На 11ти септември трима апелативни съдии отменят подписката и разпореждат Илия Стоилов да бъде върнат зад решетките. Той не присъства.

До арест не се стига, тъй като Илия не е открит на адреса си в Русе.

Според информация на вестник „24 часа” той е излязъл от България на 6-ти септември през ГКПП “Калотина” с кола и оттам заминал за чешката столица Прага.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама