Учените са установили, че повишеното потребление на кофеин може да помогне за намаляване на смъртността при хора с хронични бъбречни заболявания. Резултатите от проучването са публикувани в списанието "Неврология, диализа, трансплантация", пише БГНЕС.
Експериментът включва 4 863 души, избрани на случаен принцип. Специалистите заключават, че при пациентите, които консумирали повече кофеин, рискът от смърт е намалял с почти 25% за пет години в сравнение с тези, които приемали по-малко от това вещество.
Възможният защитен ефект на кофеина може да се дължи на неговото въздействие върху съдовата система. Известно е, че това вещество допринася за освобождаването на азотен оксид, като по този начин подобрява функционирането на кръвоносните съдове.
Кофеинът се среща предимно в кафето, чая и безалкохолните напитки. Учените изчисляват, че около 89% от възрастното население в САЩ консумира кофеин ежедневно. По този начин, дори и малкото лечебно действие на това вещество може да окаже съществено влияние върху общественото здраве.
Добави коментар