В село Шишковци се готвят за международния фестивал на Балканската черга

13:00, 16 сеп 18 25 1404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В кюстендилското село Шишковци подготвят осмото издание на Международния фестивал на Балканската черга, майсторската скара, домашната ракия, фолклора и занаятите.

Организаторите очакват във фестивала, който ще се състои от 22 до 24 септември, да се включат поне две хиляди участници от България, Сърбия и Македония, съобщава БНР.

Всяка година организаторите акцентират върху занаят, характерен за района. През тази година това ще бъде изработката на печива. Показани ще бъдат традиционните начини за печене на хляб, на правене на зелници и баници. Предвижда се да бъде изработена черга, дълга 80 метра, подредена от различни печива, каза един от организаторите - Борислав Крумов от сдружение "Роден край".

Във фестивалните дни участват производители, занаятчии и изпълнители от трите съседни държави. Освен традиционните за фестивала демонстрации на стари занаяти, изложения на тъкани черги от региона на Краището и базар на селскостопанска продукция, ще бъдат представени кулинарни специалитети от България, Сърбия и Македония, ще има и бърз курс за варене на ракия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама