Различните храни имат различен срок на годност в хладилника или фризера. Как можем да ги съхраняваме, без да нарушаваме вкусовите и хранителните им качества?
Месо
Сготвеното месо ще запази хранителните си качества до седем дни при правилно съхранение в хладилника. Ако решите да го замразите, ще може да го използвате дори след осем месеца.
Млечни продукти
Твърдо сварените яйца могат да престоят една седмица в хладилника, без да променят хранителните и вкусовите си качества. Разбира се, има вероятност да се развалят по-бързо, ако не се съхраняват правилно или са варени под 10 минути.
Киселото мляко може да се съхранява от 7 до 10 дни след изтичане на срока за продажба, а прясното млякото – до една седмица.
Пресните и меките сирена, както и моцарелата могат да останат до 2 седмици в хладилника.
Морска храна
Сьомгата, скаридите и рибата тон, ако са сготвени могат да издържат между 3 и 4 дни, а сурови само е 1 или 2 дни.
Във фризера рибата ще запази вкусовите си качества между 6 и 9 месеца.
Зеленчуци
Печените зеленчуци могат да се консумират до седмица след първоначалното им приготвяне. Трябва обаче да се съхраняват в затворен съд.
Почти всички зеленчуци са подходящи за замразяване. Срокът за съхранението им е от 9 до 12 месеца. Неподходящи за фризера са краставиците, марулите и репичките.
Добави коментар