Европейският парламент решава дали да започне наказателна процедура срещу Унгария

10:10, 12 сеп 18 / Свят 25 1154 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент решава дали да започне процедура срещу Унгария за нарушаване на нормите на Евросъюза за върховенство на закона. Правителството на Виктор Орбан е обвинено в това, че е отнело независимостта на съда, заглушило е свободата на словото и преследва малцинствата и имигрантите. Процедурата може да доведе до отнемане правото на глас на Унгария в ЕС, ако всички страни-членки гласуват единодушно.

По време на изказването си пред евродепутатите вчера унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му няма да се поддаде на изнудване. Той получи подкрепа от Полша, срещу която е задействана същата процедура.

Виктор Орбан обвини ЕС, че е "зашлевил през лицето" Унгария по време на разгорещен дебат в Европейския парламент в Страсбург, на който унгарският премиер се появи по-късно. "Докладът пред вас обижда Унгария и обижда честта на унгарската нация", атакува Орбан, като отхвърли доклада и подчерта, че има право да забранява на мигранти да влизат в Унгария.

"Унгария няма да се поддаде на това изнудване, Унгария ще защити границите си, ще спре нелегалната имиграция и... ако е необходимо, ще ви се опълчи", закани се Орбан, аплодиран от крайнодесни евродепутати.

Според него ЕС злоупотребява с властта си, тъй като действията на Брюксел срещу Будапеща са в "нарушение на договора на ЕС".

Докладът на Европейския парламент обвинява Унгария, че представлява сериозна заплаха за върховенството на закона със закони, които ограничават медийната и академична свобода, засягат финансирането за неправителствени организации и правата на малцинствата и мигрантите. Унгария контрира, че докладът е част от политически мотивиран "лов на вещици" срещу евроскептичното правителство.

Гласуването ще бележи значително ескалиране на напрежението между Орбан и Брюксел, след като унгарският лидер започна кампания "Спри Брюксел", отказва да приеме бежанските квоти на ЕС и критикува евроелитите, които се намесват в суверенните дела на държавите.

Ако мярката бъде прокарана, за първи път Европейският парламент ще призове за налагане на санкции на страна-членка.

През миналата година Европейската комисия препоръча подобна процедура срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона, но опитът се провали, след като правителствата не успяха да постигнат споразумение за започване налагането на санкции.

За прокарване на предложението ще са необходими 376 гласа в 750-местния парламент или 2/3. 218-те места на Европейската народна партия вероятно ще окажат решаващо влияние.

По време на дебата Европейската комисия подкрепи доклада на европарламента. "Демокрацията в нашите страни членки в нашия ЕС не може да съществува без върховенство на закона и спазване на основните права", обяви заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс пред европарламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама