Д-р Марияна Симеонова: Напускам, защото искам да се развивам като лекар

17:05, 11 сеп 18 / Политика 25 3186 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белодробните трансплантации в чужбина се бавят заради процедурни казуси. Това стана ясно от изказването на директора на директора на Агенцията за трансплантация д-р Марияна Симеонова, която отчете дейността си. Тя потвърди, че има няколко успешни операции в болница във Виена, но сега договорът с нея е изтекъл.

"След като изтече договорът с Виена, договорът с "Евротрансплант" продължава, не е прекратен, тъй като ние сме подали достатъчно органи, не сме спрели да работим. Имаше някъде грешна информация, че Виена е отказала да работи с нас, защото не подаваме органи. Нищо подобно. Новият договор се бави, защото минават 7-8 минимум, такива са процедурите", съобщи Симеонова, предаде БНР.

Вчера от здравното министерство съобщиха, че д-р Симеонова е депозирала оставката си. Тя уточни, че това е предизвестие за напускане. "Не съм подавала оставка. И да искам, имам сериозна конкуренция - четвърта година не мога да се доредя да подам оставка, все има някой друг. По-скоро искам да продължа да се развивам като лекар", уточни тя.

Д-р Симеонова потвърди, че преговорите с болницата в Есен са в напреднал етап.

Липсата на комуникация с Министерството на здравеопазването и други институции, от които зависят трансплантациите на органи в България и в чужбина, е една от причините, които накара д-р Симеонова да се оттегли, коментира Евгени Георгиев от Алианса на трансплантираните и оперираните за БНР.

„Д-р Симеонова прекрасно е работила с пациентските организации, със самите пациенти. Мога да кажа, че тя дори поименно е познавала всички от тях. В Министерството на здравеопазването нещата не се развиват по същия начин“, коментира той и добави: „Нещата стават много бавно. Нещата са тръгнали, според мен, към един институционален разпад. Виждате колко национални съвети за хора с увреждания, колко институции работят за нашето благо и в един момент нещата отвсякъде куцат и стават по-зле“.

По думите на Георгиев д-р Симеонова е направила много за последните пет години, когато е ръководила Агенцията по трансплантации. Той подчерта, че проблемите са комплексни и има много работа: „Не знам кой ще се нагърби и дали ще може като нея да върши това нещо. Денонощна работа е и най-вече човек трябва да има душа и хъс за това нещо“.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Веселин Маринов 04:28, 12 сеп 18

Тая тъпа и проста!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама