България се очаква да получи помощи от ЕС за щетите от природните бедствия

08:00, 11 сеп 18 / Свят 25 1231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Страсбург евродепутатите се очаква да подкрепят предложението България, Гърция, Литва и Полша да бъдат подпомогнати със средства от бюджета на ЕС за претърпени щети от природни бедствия. Нашата страна трябва да получи 2,26 млн. евро заради щетите от валежите и силните бури на 25 и 26 октомври миналата година.

Правителството оцени преките щети от миналогодишните порои на 90,3 милиона евро. Валежите взеха пет жертви и са засегнали около 6000 души.

На вниманието на евродепутатите в първите дни на новия политически сезон е и доклада за отношенията ЕС - САЩ. В документа се отбелязва, че САЩ остават единствената държава извън ЕС, чиито граждани пътуват до Общността без визи, но която не предоставя безвизов достъп на гражданите на всички държави от ЕС. В доклада е отправен настоятелен призив САЩ да премахнат визите за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния възможно най-скоро.

Също днес гръцкият премиер Алексис Ципрас ще стане поредният европейски лидер, които ще направи обръщение към Европарламента за бъдещето на Европа. Очаква се изказването на Ципрас да е свързано с края на спасителната програма за Атина.

Пред депутатите ще говори и унгарският премиер Виктор Орбан, който ще даде отговор на питането на комисията за граждански свободи за заплахата за правовата държава, демокрацията и основните права в Унгария.

ЕП ще обсъди и доклад за обстановката в Унгария, в който се посочва, че Будапеща създава постоянна заплаха за ценностите на ЕС. За първи път ЕП съставя подобен доклад, в който се проучва необходимостта от задействането на член 7 от общностния договор - лишаване от правото на глас в Съвета на ЕС.

В доклада се отчита, че опасността от нарушаване на европейските ценности не се отнася само до отделните държави в ЕС, а оказва въздействие и върху другите в Общността, както и върху доверието помежду им. Изброени са 12 области, с които Будапеща е предизвикала тревога - конституционната и избирателната система; независимостта на институциите и правата на съдиите; корупцията и конфликтите на интереси; правото на неприкосновеност на личния живот и защитата на данни; свободата на изразяване; академичната свобода; свободата на вероизповедание; свободата на сдружаване; правото на еднакво отношение; правата на хората от малцинства; основните права на мигрантите; икономическите и социалните права.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама