БАН прие частично изваждане на НИМХ от структурата й

13:07, 10 сеп 18 / Политика 25 1579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общото събрание на БАН гласува в подкрепа на частично извеждане на НИМХ от структурата на БАН и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет. Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълняване от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност, заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

На въпрос как от БАН се съгласиха на такова историческо решение за излизане на част от НИМХ от Академията, акад. Ревалски коментира, че "нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно". Според него решението за НИМХ вероятно ще се отрази върху имиджа на БАН, защото винаги НИМХ се свързва с БАН.

Решението предизвика спорове, остава неясно какво ще се случи с имуществото на Института. Засега е ясно, че оперативната дейност, служителите и учените, които имат желание да излязат от НИМХ, ще могат да го направят. Напрежението не стихна заради тези неясноти. Акад. Ревалски обясни, че Общото събрание решава, но на първо време ще им бъде предоставена сегашната собственост, за да могат да работят. След това се предвижда да се създаде смесена работна група, която ще изработи правила за приемането от ОС на БАН.

Решението за частично извеждане "нищо не е и нищо не прави, защото в предложението няма текст за частичното изваждане с активите и пасивите, с името на НИМХ", заяви пред журналисти бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов след решението на ОС на БАН. „Не можем да функционираме без инфраструктурата, която е създадена и това се пунктовете, сградите и комуникациите, които Националната хидрометеорологична служба поддържа“, заяви проф. Брънзов.

Той отбеляза, че няма срокове за създаването на комисия или работна група, както гласува днес Общото събрание на БАН.

"Изходът няма да е от БАН, защото с това нещо, което правят - частично изваждане на оперативна дейност и част от научната, а не НИМХ с всичките му активи и пасиви, наистина води до това, което каза доц. Тонев - дълги години делене на някакви две части. В случая втората част, която евентуално ще остане в БАН, не е ясно, тя ще бъде от няколко човека на фона на 724 - какъв смисъл има от нея", коментира проф. Христомир Брънзов.

НИМХ вече 12 дни е без всякакво ръководство и няма кой да подпише никакъв документ, включително финансови задължения и плащания, и хората ще останат без аванс и заплата, заяви проф. Брънзов.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева обясни пред журналисти какво означава "частично" изваждане на НИМХ от БАН. Тя отбеляза, че беше декларирана 94% подкрепа от работещите в НИМХ за излизане от Академията, но има учени и служители, които не искат да направят това. Всичко, свързано с процедурата по изваждането, ще бъде съгласува в работна група, след като Министерският съвет официално задвижи процедурата с официален документ, поясни проф. Славчева.

"Смятаме, че финансовата независимост, която им предложихме в последния кръг на преговорите, в която целият техен бюджет се договаря директно с Министерски съвет, т.е. те защитават пред Министерски съвет своите нужди беше едно изключително от наша страна добронамерено и в пълнота решение на проблема", отбеляза проф. Евелина Славчева.

Метеоролозите настояват да се отделят от БАН и да преминат към Министерството на образованието и науката, което да осигури достатъчно средства за дейността им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама