Китайска компания строи в Мароко най-големия в света соларен парк

21:00, 10 сеп 18 / Свят 25 1233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За да намали зависимостта на страната от вноса на петрол и природен газ, правителството на Мароко развива активно проекти за възобновяема енергия и планира да увеличи нейния дял в общото потребление до 42% в 2020 г.

Важна част от реализацията на този план е сътрудничеството с Китай, чиито компании притежават едни от най-добрите в света технологии. Така например, от 2015 г. насам Shandong Electric Power Construction Co., Ltd (SEPCO III), дъщерна компания на Китайската корпорация за енергийно строителство, работи по реализацията на два проекта за слънчеви паркове в Уарзазате – вратата към пустинята Сахара.

Те са част от соларния комплекс НУР – най-голямото съоръжение в света за концентриране на слънчева енергия в процес на изграждане. Когато бъде готов той ще осигури чиста енергия на повече от 1 милион марокански домакинства и се предвижда дори да изнася за Европа. Според Джоу Хъдзюн, един от ръководителите на проекта, съоръженията за концентриране на слънчева енергия са по-стабилни и причиняват по-малко щети на електропреносната мрежа в сравнение с фотоволтаиците. Интересът към тях в момента е голям и в близко бъдеще те ще доминират при производството на слънчева енергия, казва той.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама